Rikthimi në siguri mbas tërmetit dhe përvojës traumatike

 • Pasojat e termetit shkaktojnë gjendje iperaktivizuese alarmuese. Ditë dhe ore te tera personi fillon dhe te angazhohet se si te shmange mendimet negative.
 • Një pjesë e madhe e shërimit të traumas ndihmon sistemin nervor të bëhet më “elastik”. Në vend që të kaloni disa orë ose madje ditë duke u “zhytur” në një gjendje terrori, tensioni dhe nervozizmi pasi që jeni traumatizuar, bërja e një ose më shumë prej këtyre ushtrimeve mund të ndihmojë sistemin tuaj nervor të zhvendoset në një “gjendje tjetër” më shpejt.
 • Disa shkathtësi Rezilence (aftësia për t’u rikuperuar shpejt ngaik vështirësitë)  që mund ti praktikoni teksa rikuperoheni nga TraumaSa herë që të bëni një aktivitet ose ushtrim si këto më poshtë, kjo e mëson sistemin tuaj nervor të jetë më fleksibël dhe të kthehet(qetësohet) më shpejt nga gjendja e aktivizuar.
 • Praktikimi i ushtrimeve të qëndrueshmërisë në mënyrë të rregullt është si të shkoni në një “palestër të sistemit nervor” dhe të ushtroni funksione të shëndetshme të sistemit tuaj nervor derisa ato të bëhen sërrish të forta.-Shkathtësitë e ndërtimit të qëndrueshmërisë në praktikë për rikuperimin e traumës:

 • 1. TOKËZIMI- (eng.Grounding)
  Ndjeni këmbët në tokë.
  Ndjeni gravitetin.
  Ndjeni presionin e trupit tuaj në atë që e mbështet atë.
  Ndjeni strukturën e objekteve me gishtat.
  Emërtoni detaje të asaj që prekni, shihni, dëgjoni, nuhasni dhe shijoni.

 • 2. Ndjekje/ Ndjesi e Ndjenjës ( eng.Tracking/ Felt Sense)
  Vendosni vëmendjen tuaj në ndjesitë në trup dhe monitoroni ato për një periudhë kohore.
  Përshkruajini ato dhe vini re kur ato ndryshojnë.
  Qëndroni me veten tuaj edhe nëse shfaqet diçka shumë e pakëndshme.
  Sfidoni veten të qëndroni prezent edhe në atë moment.

 • 3. Ngadalësimi / Titrimi (eng.Slowing / Titration)
  Ngadalësoni qëllimisht emocionet tuaja dhe ndjesitë shqetësuese të trupit, ashtu si ngadalësoni tempon e muzikës.
  Ndani dhe punoni vetëm me një pjesë të vogël të emocioneve ose ndjesive dhe lini pjesën tjetër për më vonë, si marrja e vetëm një kafshimi nga byreku.

 • 4. Burimi (eng.Resourcing)
  Krijoni një Vend të Sigurtë imagjinar (Safe Place), ose kujtoni një përvojë të sigurt, qetësuese dhe ngushëlluese që keni pasur në jetën tuaj. Imagjinoni se jeni atje dhe vini re atë që ndjeni. Dijeni se gjithmonë mund të shkoni në këtë vend në imagjinatën tuaj nëse keni nevojë të qetësoheni.

 • 5. Pendulimi- (eng.Pendulation)
  Jini thellësisht të pranishëm në një zonë të trupit tuaj ku ndjeni aktivizim, siç është terrori, zemërimi, paniku, tensioni. Pastaj lëvizni vëmendjen tuaj në një vend neutraliteti ose qetësie në trupin tuaj. Shumë ngadalë kthehuni para-prapa, midis këtyre zonave. Ndërtoni aftësinë tuaj për të qëndruar me negativen. Gjithashtu ndërtoni aftësinë tuaj për të ndjerë përsëri gjëra pozitive dhe për të qëndruar me këto pozitivet.
 • 6. Ushtrime Kontakti / Vetë-Mbajtjeje (eng. Contact/Self Holding exercises)
  Vendosni duart tuaja në pjesët e trupit tuaj që ndjejnë ndjesi të vështira (tension, siklet). Vini re se si ndihen duart në trup. Vini re se ndjeni trupin nën duart e juaja. Vini re se si ndihet hapësira në trupin e vendosur midis duarve.
  7. Komuniteti( eng.Community)
  Socializohuni dhe merrni pjesë në komunitetin tuaj. Lidhja njerëzore ndërton qëndrueshmëri.
  8. Prania (eng. Presence)
  Praktikoni vendosjen e vetëdijes tuaj në çdo emocion ose ndjesi që shfaqet brenda jush. Flisni drejtuar asaj, “Ti je e mirëpritur këtu.” Qëndroni me të në një mënyrë të dashur dhe të dhembshur.
  9. Vetë-pranim (eng. Self-Acceptance)
  Punoni për të zvogëluar mendimet “duhet” për veten tuaj. Lejoni vetes hapësirën dhe kohën që trupi, emocionet dhe mendja juaj të “përqafohen” dhe të kalojnë proceset që duhet kaluar.
  10. Vetë-Empatia (eng. Self-Empathy)
  Praktikoni të jeni të butë me veten tuaj. Praktikoni vetë-empatinë.
  http://www.emiitaly.com 

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

Questo sito utilizza Akismet per ridurre lo spam. Scopri come vengono elaborati i dati derivati dai commenti.

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: